Μελισσοκομικά προϊόντα Κρήτης

              ΓΥΡΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ    

  Η γύρη μπορεί να χαρακτηρισθεί ως το σπέρμα των φυτών. Η εργασία για την οποία παραγεται, είναι η γονιμοποίηση των λουλουδιών για την παραγωγη σπόρων οι οποίοι στη συνέχεια διαιωνίζουν το κάθε είδος φυτού. Η γύρη ως τροφή για τη μέλισσα είναι αναγκαία για τη δημιουργία του έξω σκελετού της, για την παραγωγή βασιλικού πολτού, για την διατροφή της βασίλισσας και των γόνων της.Περιέχει ένζυμα ( αμυλάση, ιμβερτάση, καταλάση, φωσφατάση κλπ.) . Πρωτεϊνες που φθάνουν στο 40% , αμινοξέα βιταμίνες ,μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ο κατάλογος με τα πιθανά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων από την καθημερινή κατανάλωση γύρης είναι μεγάλος .

                  ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

  Είναι η κρεμώδης ουσία που προορίζεται για την αποκλειστική διατροφή των προνυμφών , που πρόκειται να γίνουν βασίλισσες. Η συνέπεια της διατροφής τους με βασιλικό πολτό , είναι ότι έχουν 40% μεγαλύτερο μέγεθος και ζουν 2 έως 4 χρόνια , σε αντίθεση με τις εργάτριες, οι οποίες ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους σε 40 ημέρες. Ενώ οι εργάτριες δεν γεννούν αυγά, οι βασίλισσες γεννούν σε μία μέρα αυγα ίσα με το διπλάσιο του βάρους τους!

  Ο βασιλικός πολτός περιέχει πρωτεϊνες με όλα τα βασικά αμινοξέα, υδατάνθρακες ,βιταμίνες (κυρίως του συμπλέγματος Β ) και μεταλλικά στοιχεία. Είναι πιθανόν να βοηθάει στν πρόληψη αρκετών ασθενειών. Μεταξύ αυτών : ασθένειες του νευρικού συστήματος (ρύθμιση της όρεξης, κατάθλιψη, αδυναμία), συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, απώλεια μνήμης, προβλήματα του κυκλοφορικού, δερματικές ασθένειες.

Αρχική
                                 ΜΕΛΙ
  Οι καταπληκτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές εδώ και 3000 χρόνια. Το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί , όχι μόνο ως μια μοναδικής θρεπτικής αξίας τροφή, αλλά και ως φάρμακο. Αποτελείται από μείγμα διάφορων σακχάρων, βιταμινών (Β1,Β6,C, D, E , παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.α.) ,φυσικών αρωματικών ουσιών, διαφόρων ανόργανων αλάτων και ενζύμων. Τα κυριότερα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση μελιού στην πρόληψη ασθενειών είναι : στομαχικές παθήσεις ,δυσλειτουργία στο συκώτι και τα νεφρά, παθήσεις της καρδιάς, δερματικές παθήσεις.
Το μέλι είναι άριστη πηγή ενέργειας. Η παροχή απλών σακχάρων αμέσως μετά από την έντονη άσκηση, βοηθά στη φόρτιση  των μυών με γλυκογόνο.
Τα πάντα για τα μπαχαρικά και τα βότανα…

Copyright Bacharia kai Votana 2012

Κατάστηματα: 1) Ίδης 19 (Μεϊντάνι)  |  2) Αργυράκη 16, Ηράκλειο-Κρήτη

Τηλ.  2810-221039 , 2814-001118 | email : info@bacharia.gr


Οι συνεργάτες μας :